Ons paspoort

Ons paspoort

De laatste decennia ontwikkelde NCB Projectrealisatie zich tot een inspirerend vastgoed- en projectontwikkelingbedrijf. Vanuit het accountantskantoor van de jaren ’30 naar projectontwikkelaar anno nu. Na twee bouwcrises ontwikkelen we verder vanuit een stevig fundament. Omdat we van huis uit denken in kansen, niet in beperkingen.

1945 – 1985 | Door overheid gereguleerd ontwikkelen

Ondanks de crisis van de jaren ’30 besluit Sake Smid senior om voor zichzelf te beginnen. Hij opent diverse accountantskantoren in Noordoost-Nederland en staat aan de basis van een verzekeringsmaatschappij in Hoogeveen. Met de opening van een nieuw administratiekantoor om de hoek bij de Amsterdamse Heineken-brouwerij breken nieuwe tijden aan.

Pionierend als projectontwikkelaar

Een collega-kantoor in Naarden zoekt investeerders voor een aantal rijwoningen. Dit neemt grote vormen aan, waarop Sake senior zijn aandacht verlegt en zijn medevennoten uitkoopt. De eerste stappen in het dan nog nauwelijks bestaande ambt van projectontwikkelaar zijn gezet.

Bouwketen in huis

Om grotere projecten te kunnen realiseren, komen diverse initiatieven van de grond. Sake senior wil ‘alles in huis’ en completeert zijn waardeketen: projectontwikkelaar – architectenbureau – aannemingsbedrijf – makelaarskantoor. Hij speelt handig in op nieuwe wetgeving. Ook zoon Auke komt in het bedrijf.

Op zoek naar vaste grond

Na diverse geslaagde projecten blijkt het westen een steeds complexere bouwregio. De aandacht verschuift naar Veluwse en Friese woningprojecten en utiliteitsbouw. NCB Projectrealisatie bestrijkt dit gebied vanuit Harderwijk (1969) tot de oliecrisis de woningbouwkraan dichtdraait. Auke Smid legt namens NCB connecties met de VS waar in Californië nog steeds ‘roots’ liggen.

1985 – 2000 | Productiegericht ontwikkelen

Het tij keert. Een periode gericht op productontwikkeling en bouwen breekt aan. De Nederlandse overheid wil meters maken. Voor de ontwikkeling van Flevoland investeert de regering fors in woningbouw. Onder aanvoering van Ties Baarsma en Leo van Es, krijgt NCB een commerciële en technische impuls.

NCB Projectrealisatie

2000 – nu | Consumentgericht ontwikkelen

NCB groeit flink en ook de derde generatie Smid komt aan boord. Zoon Sake (junior) neemt uiteindelijk de projectontwikkeling over, dochter Sita het vastgoedbeheer. Kwalitatieve verbeteringen en veranderingen door het bouwbesluit volgen elkaar in hoog tempo op.

Anno nu is de kracht van NCB onveranderd, maar staat vooral de individuele klant centraal. Steevast zet NCB in op de wensen vanuit de markt. Andere pijlers zijn duurzaamheid en distinctie. Onze lijfspreuk? Wij verkopen geen huis, maar een thuis!