Leidsche Rijn | De Beleving

11 vrijstaande bosvilla’s

Wie Leidsche Rijn alleen kent van de nieuwbouw, gaat voorbij aan z’n historie. Al 3000 jaar wordt dit gebied bewoond. Een florerende regio van boeren, tuinders en steenbakkers. Romeinen bevolkten er tot na de jaartelling twaalf nederzettingen met de (Oude) Rijn als een van de grenzen van het Romeinse rijk.

 

In deelgebied ’t Zand realiseerden wij ‘De Beleving’. Letterlijk op een van de uitlopers van de Via Romana, de handelsroute van de Romeinen. Geïnspireerd door de agrarische bebouwing kwamen we tot een ‘Archi-type’; Boerderijen en schuren, maar dan NCB.

 

Type A (6 stuks) werd deels uitgerust met een rieten kap, opgetrokken uit warmrode handvorm baksteen en voorzien van riante overstekken en hoge ramen. In elk jaargetijde zoekt het licht z’n optimale invalshoek. Opvallend aan dit type is ook het ‘achterhuis’. Type B (5 stuks) werd uitgevoerd met antracietkleurige sidings en dito gekleurde pannen. Door hun ‘barn-achtige’ uitstraling krijgen de villa’s een opmerkelijke synergie met hun omgeving. Boven de entree loopt het glas door in het dak, waardoor een open entree annex vide ontstaat. Niets is mooier dan natuurlijk licht!

 

Beide ontwerpen sloten aan op de stedenbouwkundige vraag naar een ongedwongen straatbeeld en een individuele woonbeleving. Bijzonder is het uitzicht op de Westlandse Tuin, het oudste straatje van Leidsche Rijn. Flora en fauna brengen rust na een drukke dag. Met Utrecht binnen bereik, loop je hier in zeven slootjes tegelijk. En dát is nu net de beleving…