De Inspiratie | Leidsche Rijn

9 vrijstaande villa’s

Uitgestrekte weilanden, sloten, archeologische vindplaatsen en monumentale boerderijen: het is Leidsche Rijn – Utrechts nieuwste stadsdeel – ten voeten uit. In deze meest centraal gelegen Vinexwijk van 35.000 woningen is alles anders. Uitgangspunt? Het creëren van een wereld van verschil. Voor iedereen een passende woning. Voor elk deelgebied een andere stedenbouwkundige.

In deelgebied ’t Zand moesten de bestaande landschappen en groene linten zoveel mogelijk worden gehandhaafd. Om bestaande schuurtjes en boerderijen heen bouwen, was hier de uitdaging. De woningen moesten opgaan in de bestaande omgeving. We bouwden er al ‘De Beleving’ van 11 villa’s en omdat dat uiterst voortvarend verliep, konden we verder met ‘De Inspiratie’. We kozen voor ruime Amerikaanse ‘barns’ met rieten kappen, bakstenen en schuurachtige elementen.

Bijzonder detail is dat elke villa anders is. Bij elke woning is gekeken wat de ideale positie op de kavel is, afhankelijk van bezonning of gebruiksfunctie. De vraag die we ons stelden was: ‘Hoe zou ik willen wonen?’ Maatwerk dus. Daarnaast vond de stedenbouwer dat er ‘gerommeld’ mocht worden. Hierop plaatsten we de schuren achterin de tuinen met het idee dat overal tussendoor gekeken kon worden. Een ruimtelijk gevoel inspireert. Altijd.