De Houtwal | Otterlo

28 rijwoningen en 4 twee-onder-één-kapwoningen

Otterlo, kroon op de Veluwe. Het 2.500 inwoners tellende dorp biedt entree tot Nationaal Park De Hoge Veluwe. Wie hier ooit geweest is, kent Houtzagerij Pluim, diepgeworteld in het dorp. Het bedrijf raakte de laatste jaren steeds verder ingekapseld, wat de verwerking en de aan- en afvoer van het hout bemoeilijkte. Tegelijk leefde de wens bij de gemeente om nieuwbouw te realiseren en zo ook nieuwe generaties onderdak te bieden.

Het werd een dossier met jaarringen, maar we bleven schaven aan de plannen. De houtzagerij verhuisde begin 2015 naar de rand van Otterlo, zodat de kavel die vrijkwam kon worden benut voor 28 nieuwbouwwoningen, waarvan 4 twee-onder-één-kapwoningen (type Eik) en 24 rij- en hoekwoningen (types Es en Beuk). Deels sloot de kavel aan op vrij liggend agrarisch gebied en deels grensde deze aan lommerrijke woningen. Project ‘De Houtwal’ was een feit.

Gekozen werd voor een eigentijds en landelijk ontwerp met jaren ’30 elementen, rond een hof. Door detailleringen en verbijzonderingen is een authentiek gevelbeeld gecreëerd. Verkeersluw en veilig. Het landelijk karakter werd doorvertaald in een ‘meanderende’ straat en schaaphekjes. Een vondst was het zogenaamd ‘postbodepad’ waardoor extra ruimte is gecreëerd voor centraal groen en 10 extra openbare parkeerhavens voor bezoekers. Daarnaast zijn er nog eens 30 openbare parkeerplekken ‘verdekt’ opgesteld, terwijl de twee-onder-één-kapwoningen parkeren op eigen terrein. Tegen de bosrand een heerlijke plek om te wonen of aan huis te werken. In slechts enkele maanden werden alle woningen verkocht.