De historie van NCB Projectrealisatie

Terug naar de jaren ’30 van de vorige eeuw

De historie van NCB Projectrealisatie gaat terug naar de jaren ’30 van de vorige eeuw. De laatste decennia ontwikkelde NCB Projectrealisatie zich tot een bevlogen en toegewijd vastgoed- en projectontwikkelingsbedrijf.

De beginjaren

Ondanks de crisis van de jaren ’30 besluit Sake Smid senior om voor zichzelf te beginnen. Hij opent een accountantskantoor in Noordoost-Nederland en staat aan de basis van een verzekeringsmaatschappij in Hoogeveen. Twee bedrijven die tot op de dag van vandaag nog steeds bestaan. Met de opening van een nieuw administratiekantoor om de hoek van de Amsterdamse Heineken-brouwerij medio jaren ’60 breken nieuwe tijden aan.

Pionierend als projectontwikkelaar

In de jaren ’60 zoekt een collega-kantoor in Naarden investeerders voor een aantal rijenwoningen. Sake Smid senior ziet hier wel wat in en met een aantal partners worden de eerste projectontwikkelingsactiviteiten gestart. Dit neemt vervolgens steeds grotere vormen aan, waarop Sake senior zijn aandacht verlegt en zijn medevennoten uitkoopt. In 1969 zijn de eerste stappen in het dan nog nauwelijks bestaande ambt van projectontwikkelaar gezet door Nijhan bv, de voorloper van NCB en later NCB Projectrealisatie bv.

Bouwketen in huis

Om grotere projecten te kunnen realiseren, komen diverse initiatieven van de grond. Sake senior wil “alles in huis” en maakt de waardeketen compleet: projectontwikkelaar – architectenbureau – aannemersbedrijf – makelaarskantoor. Ook zoon Auke komt het bedrijf versterken.

Op zoek naar vaste grond

Na diverse geslaagde projecten blijkt het westen een steeds complexere bouwregio. De aandacht verschuift naar Veluwse en Friese woningbouwprojecten en utiliteitsbouw. NCB  bestrijkt dit gebied vanuit Harderwijk (1969) waar een eigen nieuw en modern kantoorpand wordt gebouwd. Wanneer de oliecrisis in de jaren ‘80 de woningbouwkraan dichtdraait, legt Auke Smid namens NCB connecties met de VS waar we in Modesto (Californië) tot op heden nog steeds actief zijn.

Nieuwe impuls voor NCB

Na de oliecrisis wil de Nederlandse overheid meters maken. Onder aanvoering van Ties Baarsma en Leo van Es, krijgt NCB een commerciële en technische impuls. In hoog tempo worden in heel Nederland vele woningbouwprojecten en bedrijfspanden ontwikkeld en gerealiseerd. Er is in de markt een tendens gaande om daarnaast steeds meer consumentgericht te ontwikkelen. Deze gedachte sluit naadloos aan bij het motto van NCB: ‘Wij bouwen geen huis, maar een thuis’.

Maatwerk en duurzaamheid

NCB groeit flink en ook de derde generatie Smid komt aan boord. In 2001 wordt het nieuwe kantoorpand aan de A28 in Harderwijk gerealiseerd, dat nu nog steeds de thuisbasis is voor NCB. Zoon Sake (junior) neemt uiteindelijk de projectontwikkeling over, dochter Sita het vastgoedbeheer (Geldria bv).

De ontwikkelopgaven worden steeds uitdagender en worden vaker binnenstedelijk gerealiseerd. Duurzaamheid is een vast gegeven geworden in de woningmarkt. Meegaan met alle ontwikkelingen op het gebied van energiebesparing en wooncomfort is vanzelfsprekend voor NCB, maar de toekomstige bewoner staat altijd centraal.

Alhoewel het vakgebied de afgelopen decennia behoorlijk is veranderd zijn wij, 55 jaar na de eerste ontwikkelingsactiviteiten, nog steeds een familiebedrijf met creativiteit en visie.

De historie van NCB Projectrealisatie

NCB bedrijfspanden door de jaren heen