De Goede Reede Houten

Wonen in een levend schilderij

22 waterwoningen en 6 appartementen

Viva Vinex! Kopte Elsevier over deze wijk. Bijna iedereen kent de gekleurde woningen aan de Rietplas in Houten wel. Al is het niet van een weerfoto bij het RTL nieuws dan is het wel van een architectuurfoto. NCB heeft op uitvraag van de gemeente Houten dit bijzondere plan ontwikkeld. Zelfs bijna 20 jaar na de realisatie zijn de woningen nog steeds een plaatje en een bijzondere verschijning aan de Rietplas waar het een genot is om te wonen.

Vanwege de ruimte en centrale ligging was Houten de aangewezen gemeente om de groeiende vraag naar woningen te herbergen, met Vinex-locatie Houten-Zuid als gevolg. IJkpunten? Het handhaven van de groenzone, het centrale treinspoor en de fietsroutes. De eerste contouren voor ‘De Goede Reede’ tekenden zich af.

Direct werd één ding duidelijk: dit project was beeldbepalend. Dat stelde specifieke eisen. We ontvingen hierop een rechtstreekse uitnodiging van de gemeente. De opdracht was helder: bouw op of aan de Houtense Rietplas, onttrek alle auto’s aan het zicht en neem de belangrijkste fietsroute door Houten-Zuid op in het plan. Direct kregen we het idee om hier het permanente vakantiegevoel te huisvesten.

De locatie bleek een uitdaging. Maar onze architect hield koers en schetste een informeel beeld met unieke huizen. Soms variërend in grootte of hoogte, dan weer verspringend of gedraaid. In deze stijl, geïnspireerd op Noorse vissershuizen, werden het vasteland en de vista’s verbonden met bruggen, met voorlangs de fietsroute.

Door de woonlaag op de eerste verdieping te plaatsen, ontstond een riante binnen- en buitenruimte die aan de achterzijde gelijk de parkeerdocks overkapt. Terwijl zich aan de voorzijde een vrij uitzicht over de Rietplas opende met beneden een veranda.

Saillant detail: de toepassing van cementgebonden sidings waarmee de houten uitstraling werd omgezet in een onderhoudsvriendelijke beleving oogstte lof van vakgenoten. Vanwege het unieke project kopte Elsevier: ‘Viva Vinex!’